Φιλοσοφικά Κείμενα – Ομιλίες

ΠΟΙΟ ΥΠΕΡΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΝΟΜΙΜΟ Ή ΤΟ ΗΘΙΚΟ;

ΜΙΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΠΟΥ ΚΑΛΑ ΚΡΑΤΕΙ

Η παρουσίαση της διαχρονικής ιδεολογικής διαμάχης για την υπερίσχυση του έγγραφου ή του άγραφου Νόμου στη διακυβέρνηση της πολιτείας και στις σχέσεις μεταξύ των μελών της. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εργασιών της Σ. Σ. Αττικός Αστήρ αρ. 21. της ΕΜΣΤΕ. Περισσότερα.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΠΙΛΟΓΗ Ή

ΠΡΟΔΙΑΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Το κείμενο ασχολείται με το ερώτημα αν η ζωή του ανθρώπου είναι προδιαγεγραμμένη η είναι αποτέλεσμα αποφάσεων που λαμβάνει ο ίδιος. Αρχικά αναφέρεται στην θεωρία των Ακασικών Αρχείων όπως αυτή παρουσιάζεται από τις σχολές εσωτερισμού. Ακολουθεί η περιγραφή του όρου “Ελεύθερη Βούληση” και του Νόμου του Κάρμα. Το κείμενο συνεχίζει με την παρουσίαση σύγχρονων επιστημονικών θεωριών για τον χρόνο και τον χώρο και ολοκληρώνεται με μια πρώτη απάντηση του συγγραφέα στο ερώτημα. Περισσότερα.

Η ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΠΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΛΟΓΙΚΗΣ ΣΤΟΝ ΟΨΙΜΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ.

Η αναζήτηση της Αλήθειας μέσω του στοχασμού υπήρξε ζητούμενο για τον άνθρωπο από την αρχή της Φιλοσοφίας. Κατά τον όψιμο μεσαίωνα όμως ο παράγοντας “Πίστη” μέσω της Χριστιανικής θρησκείας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Στην ομιλία που πραγματοποιήθηκε στην Σ. Σ. Αττικός Αστήρ αρ 21 της ΕΜΣΤΕ παρουσιάζεται η σύγκρουση της Πίστης και της Λογικής στην αναζήτησή της την περίοδο αυτή. Περισσότερα.